Sammen skriver vi en signaturbog på nettet

Kender du det? På væggen hænger et maleri med en signatur i hjørnet, men ingen ved, hvem kunstneren er, eller hvor man skal søge oplysninger.

Nøglen til løsningen er en såkaldt signaturbog, et opslagsværk med billeder af navngivne kunstneres signaturer, deres levetid og helst med referencer til, hvor yderligere oplysninger kan findes.

Da ideen til Signaturbogen 2.0 tog form i 2007, var problemet, at den seneste signaturbog over danske kunstnere udkom i 1952 med senere genoptryk. Den omfattede kun ca. 1.000 kunstnere og kun dem, der virkede i årene frem til ca. 1950. Det måtte vi gøre noget ved! Derfor startede vi Signaturbogen 2.0 som et åbent projekt med det mål at skabe et ajourført opslagsværk over danske kunstneres signaturer, søgbart for alle på nettet, redigerbart for alle som vil bidrage, og med henvisninger til andre hjemmesider, f.eks. til artikler i Weilbachs kunstnerleksikon.

Navnet Signaturbogen 2.0 skal signalere to ting: Dels at der er tale om en ny udgivelse, dels at denne baseres på Web 2.0 principper og teknologi, herunder at vi alle kan redigere og tilføje indhold.

Men verden står heldigvis ikke stille. I 2019 udkom et omfattende og ajourført bogværk af meget høj kvalitet omfattende ca. 20.000 signaturer af omkring 5.000 kunstnere født før 1930: Danske Kunstnersignaturer af Ole Faber. Dette er fra nu af værket, som alle andre signaturbøger skal måles op imod. I den sammenligning er Signaturbogen 2.0 en opkomling, men hovedvægten ligger på kunstnere født i 20. århundrede, og Signaturbogen 2.0 udgør dermed et væsentligt supplement til Ole Fabers værk.

Vi kan også noget, som andre ikke kan. Vi kan optage nye kunstnere løbende, også de yngste, vi kan rette fejl når som helst, vi kan linke direkte til artikler og anden viden om kunstnerne, vi kan sammenkæde kunstnere i samme familie og i samme kunstnerkoloni, og vi kan gøre det i fællesskab.

Hvis du vil finde en kunstner, kan du slå op i det alfabetiske kunstnerindeks eller i vores liste over monogrammer, initialer og andre forkortelser.

Hvis du vil tilføje en kunstner, må du først tilmelde dig. Når du har fået bekræftelse på, at du er medlem, er det enkelt. Skriv navnet på kunstneren i tekstboksen til venstre, tryk på 'Tilføj kunstner' og redigér indholdet på den nye side.

Hvis du vil udbrede kendskabet til Signaturbogen 2.0, så brug gerne adressen http://signaturbogen.dk.

Hvis du vil identificere en keramiksignatur og ikke finder den her, så prøv http://keramiksignatur.dk. Københavnske porcelæns-, fajance- og keramiksignaturer er samlet på http://www.jamiri.dk/artist.htm. Svenske porcelæns- og keramiksignaturer finder du på https://signaturer.se/. En del - især tyske - signaturer er samlet på siden http://www.kunst-und-kultur.de/ under fanen "Sammlerstempel".

Medmindre andet er angivet, er indholdet af denne side licenseret under Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 License.